De leukste
 Vakantie gids
 voor Frankrijk


Logo
 
Jouw Foto's   Weblog   Forum   Boeken
 


General page in English about staying in France
Introduction en francais sur ce site
Stem op deze Frankrijk gids

Wat een land...

Toiletten...  Taal...   Brood... Onderweg...  
Zwarte zaterdag...  Milieuzones...
Overnachten...
Frankrijk anders...

Handig

Frankrijk goedkoop
Jeu de Boules  Varen  Skiën   Franse keuken  Fietsen Kastelen
Vakantie bij Nederlanders
Huis in Frankrijk   Links

In 't spoor van

Jeanne d'Arc  Napoleon
Jean de la Fontaine.

Franse streken

Overzichtskaart
Bourgogne Bretagne  Camargue
Centraal Massief: Ardeche, Auvergne, Cevennen
Champagne-Ardennen Corsica
Dordogne
Hautes-Alpes, Haute-Provence
Jura Les Landes
Lille, Nord-Pas-de-Calais
Loire Lyon Marseille Mediterranée
Normandië
Parijs
Poitou-Charentes
Provence
Pyreneeën
Quercy
Savoie, Haute-Savoie
Vogezen, Elzas-lotharingen


Uitgelicht

Nancy
Brug van Millau
Grand Canyon du Verdon
Camper in Frankrijk
Hurktoilet als relax-feauteuil
Nieuws feeds
Hurktoilet sitemap

Weeralarm

Meteo France

Carte de vigilance Météo France
Legenda:
Rood: blijf absoluut thuis!
Oranje: Blijf liever thuis!
Geel: Wees voorzichtig
Groen: Geen probleem
Volg bij oranje en rood alarm het nieuws voor meer informatie.

Met de camper naar Parijs

Foto van parkeerplaats aan de Rue Wurtz in Parijs

Op deze parkeerplaats mag je (met wat geluk) overnachten. Foto Google Streetview.

Parijs is op het eerste gezicht niet echt een campervriendeljke stad. Het verkeer is er druk, de parkeerplaatsen op de openbare weg zijn er krap (en betaald). Camperplekken met voorzieningen om je toilet te legen, vuil water weg te laten lopen en drinkwater te tappen zijn er al helemaal niet. En tot overmaat van ramp waarschuwt de Dienst voor Toerisme van de lichtstad dat je hier niet in je kampeerauto mag overnachten. Volgens het Franse camper-tijdschrift Le Monde du Camping-Car is de kans op een bekeuring niet groot, maar toch. Overnachten aan de voet van de Eiffeltoren kun je maar beter vergeten.

Toch is het zo'n gek idee nog niet om Parijs (al dan niet op doorreis) met de camper te bezoeken. Vlak naast de stad liggen twee campings die in theorie in aanmerking komen. Aan de oost-kant is dat Paris-Est. Die wordt door de bezoekers van Camping-Frankrijk.nl en Zoover.nl zo consequent afgeraden vanwege (onder meer) het oude, smerige sanitair en de piepkleine plekken, dat we die maar vergeten.
Voor een kleine 40 euro per nacht sta je aan de andere kant van de stad op de camping in het Bois de Boulogne. Dat is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en je staat er (voor een wereldstad) heerlijk rustig. Let op: in de rest van het Bois de Boulogne mag je niet staan. Mogelijk zie je toch campers staan, maar daarin zijn dan dames aan het werk. Je loopt een flink risico dat hoerenlopers en agenten bij je aankloppen.
Datzelfde geldt trouwens ook voor het Bois de Vincennes aan de oostkant van de stad. De grote parkeerplaats bij het Château de Vincennes is een uitzondering. Formeel mag je daar niet overnachten, maar de gemeente Parijs doet nauwelijks aan handhaving. Er staan dan ook regelmatig toeristen met campers.

Slapen mag (niet)

Parking Wurtz staat op Campercontact, met commentaren over de norse beheerder. Voor de zekerheid gemaild met eigenaar Interparking: Overnachten mag, als we er maar rekening mee houden dat er geen water of toilet is. De lang niet altijd aanwezige beheerder denkt er genuanceerder over, ontdekten we. Toen we met hulp van de intercom binnenkwamen (de qr-code op onze reservering werkte niet), kregen we te horen dat we mochten gaan staan waar we wilden. Het enige echt vrije plekje was heel erg scheef, dus namen we een plek waar een oranje pilon op stond en zijn we de stad in gegaan: we hadden immers bij onze reservering ons kenteken opgegeven. Bij terugkomst een groot plakkaat op de voorruit: deze plek was gereserveerd, we moesten ergens anders gaan staan. Dus naar die hele scheve plek en de veel te lage keggen gepakt.
Verscheen plotseling de boze beheerder: keggen waren absoluut verboden. Slapen mocht hier ook niet, dit was geen camping. Aan het bericht van de eigenaar van de parking had hij schijt. Na wat gesteggel en gezwaai met onze reserverving, draaide hij om als een blad aan een boom: als het maar voor drie dagen was, moesten we maar weer gaan staan op de plek waar we eerst stonden, geen enkel probleem. Hij had ons nu gezien en wist wie we waren. ,,Zet u die pilon maar gerust op zij. Nee echt, geen enkel probleem.'' Vlak voor vertrek zag ik hem weer. Hij kwam naar me toe en gaf me een hand: ,,Heeft u goed geslapen?''
Wil je je camper echt in de stad neerzetten, dan hebben de meeste camperaars maar één optie. Parking Wurtz aan de gelijknamige straat in het dertiende arrondissement heeft in de open lucht ruimte voor campers met een lengte tot 10 meter en een hoogte van maximaal 3 meter 60. We betaalden in november 2017 80 euro voor drie dagen.
Voor de kleintjes: Parking Porte d'Orléans (zo goed als aan de Boulevard Périphérique) heeft beneden plekken met een hoogte van 2 meter 80 en een lengte van 6 meter. Hier sta je voor 25 euro per 24 uur, maar als je langer dan 24 uur blijft, meld je dan voor je naar binnen rijdt bij de beheerder. Dan kosten drie dagen plots nog maar 49 euro. Of slapen in deze parkings lukt, is de vraag: er is het nodige verkeerslawaai, maar na een dag sjouwen in een drukke stad waren wij moe genoeg om toch te slapen. Al gooide de beheerder van zo'n parking nog bijna rfoet in het eten (zie kader).
Let op: Om deze parkeerplaatsen te bereiken moet je camper sinds begin 2017 voorzien zijn van een Frans Franse milieuvignet. Dat kost 4,21 euro inclusief verzending naar Nederland.

Neem je een grotere afstand tot de stad voor lief, dan zijn er uiteraard meer mogelijkheden. Idee: op loopafstand van het paleis van Versailles ligt de Camping Versailles Associations Les Matelots, waar je voor zeven euro per persoon behalve eenvoudig sanitair ook een nachtwaker vindt. In Villiers-sur-Orge (met het openbaar vervoer op een half uur van Parijs) vind je camping Le Beau Village. Een andere optie: volgens de vrienden van Park4Night.com kun je voor vijf euro per nacht staan op de parkeerplaats van Le Bourget Expo, het lucht- en ruimtevaartmuseum. Daar is zelfs een loosplaats voor je toilet. Let op: als je na negen uur 's morgens vertrekt, betaal je vijf euro extra. En je zit pal onder luchthaven Le Bourget, met alle geluid vandien.
Een andere, bekende optie is helaas verdwenen: op de parkeerplaats van Disneyland Parijs mag je sinds begin 2017 niet meer overnachten.
Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. De nadelen wegen echter niet of nauwelijks op tegen de voordelen. Je bent al snel drie kwartier langer onderweg naar Parijs en die tijd ben je terug weer kwijt. Bovendien zijn de campings er weliswaar goedkoper, maar het geld dat je uitspaart gaat goeddeels op aan treinkosten.

Reageren op deze pagina kan op ons Forum Verblijf in Frankrijk.
Zie ook de Hurktoilet-site over Parijs en de pagina's Camperen in Frankrijk en zelf bezochte camperplekken.
Zie voor campings, gastenkamers, hotels en andere overnachtingsmogelijkheden de pagina Overnachten in Frankrijk.

Links

Campinggids FFCC
Archie: Poi Franse campings Tip!
Campers in wijngaarden
Campingcar d'hôtes
Campercontact Frankrijk
I-Campingcar (overnachten)
Campingcar Infos (overnachten)

Gidsen voor camperaars

Frankrijk-boeken

Logo Bol.com


Nieuwe blogjes

21-05-2019: Het Hurktoilet, de leukste Frankrijk-gids, neemt een sabbatical
15-04-2019: Drama in Parijs: de Notre Dame staat in lichterlaaie (video)
14-03-2019: Houd je hond aan de lijn in Frankrijk
26-02-2019: Groot-Parijs: woensdag strenge milieuzone
14-02-2019: Agressieve wolf op camping aan Côte d'Azur


 

Het Hurktoilet in de pers. Linken naar Het Hurktoilet
Het Hurktoilet is een initiatief van Peter Koster. Copyrights.

Stem op Het Hurktoilet

Vakantietop   Dordogne Toplijst